top of page
Writer's pictureJenna Ahonen

Purentalihasvaivojen oireet ja kuinka aloitat niiden hoitamisen

Päivitetty: 11. marrask. 2021

Mistä on kyse?


Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt (temporomandibular disorders, TMD) on yhteisnimitys leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloille sekä toimintahäiriöille.


Tavallisimpia oireita ovat leukanivelten tai puremalihasten kipu, leukaniveläänet (naksahdus/rahina), leukojen väsyminen ja jäykkyys, suun rajoittunut avautuminen ja alaleuan liikehäiriöt. Muita oireita ovat mm. päänsärky, kasvokipu ja korvakipu.


Kaikkien edellä mainittujen oireiden lisäksi oireina voi myös olla puutumisen tunnetta leukojen, kasvojen ja pään alueella, korvien soimista, palan tunnetta kurkussa ja nielemisvaikeuksia. Myös äänen käyttöön liittyviä ongelmia voi olla, kuten äänen käheytyminen ja pettäminen.

Niska-hartiaseudun särky ja huimaus voi myös liittyä TMD:hen.


Lähde: kaypahoito.fi Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt


Kuinka lähteä hoitamaan oireita?


Ensiksi sinun olisi hyvä selvittää, mikä tai mitkä tekijät aiheuttavat oireita. Onko purennassa tapahtunut muutoksia esim. hampaan poiston takia? Kärsitkö bruksismista (unen aikaista tai valveilla tapahtuvaa tahdosta riippumatonta hampaiden kiristelyä tai narskuttelua), onko leukanivelissä kipua aiheuttavaa kulumaa jne. Syitä voi olla monia ja ne voivat sulautua toisiinsa. Siksi useimmiten vastaanotolleni tullaankin lääkäri- tai hammaslääkäri-käynnin kautta. Voit tulla hoitoon myös ihan vain saadaksesi jäykiltä ja jumisilta tuntuvat leuat rennommiksi.


Jos purentaongelmat ovat stressiperäisiä, mitä ne hyvin yleisesti ovat, sinun on tärkeää tiedostaa mikä stressin taustalla on. Manuaalisella terapialla kuten hieronnalla voidaan helpottaa stressin seurauksena tulleita leuan ja kasvojen alueen kireyksiä. Kuitenkin varsinaisen syyn poistaminen vaatii muutoksia omassa toiminnassa, joka on tärkeä osa oireiden hoitoa.


Huomioi, että jos olet esimerkiksi vuosia jännittänyt leukaa ja purrut hampaita yhteen, aivot tarvitsevat monta monituista harjoitusta, jotta uusi toimintamalli alkaa korvata vanhan asento tottumuksen. Viikon harjoittelu ei siis tee ketään autuaaksi.

Niin kuin monessa muussakin asiassa, liian monen uuden asian kerralla

korjaaminen tuottaa vain nopeasti kyllästymisen, joten keskity vain yhteen muutokseen kerrallaan.


Nyt esitänkin sinulle muutamia kysymyksiä, joilla voit aloittaa oireiden syyn pohdintaa.


-Nukutko riittävästi?

-Koostuuko ajatuksesi iltaisin siitä, kuinka huomenna pitää pärjätä, ehtiä, suunnitella tai jaksaa jotakin?

-Ehditkö palautua työn ja arjen toiminnoista ennen uutta viikkoa?

-Puretko syömisen aikana ruokaa vain suun toisella puolella? Jos vastasit kyllä, miksi?

-Tapahtuuko hengityksesi suun vai nenän kautta?


Tuohon hengitysasiaan tulen palaamaan jatkossa täällä blogissa, koska se on laaja kokonaisuus ja vaikuttaa purennan ongelmiin.


Jos tuntuu, että kaipaat apua puremalihasten kanssa, olet lämpimästi tervetullut vastaanotollen! Purentalihasten hieronnalla autan sinua jännitys- ja kiputilojen poistamisessa ja toisaalta käynti antaa sinulle itsellesi tietoa siitä, missä kireyksiä on, kuinka paljon niitä on, onko ne voimakkaasti toispuoleisia jne. Näiden perusteella voin antaa sinulle eväitä omatoimiseen harjoitteluun. Yhteistyössä on voimaa!


Tavataan vastaanotolla!


- Jenna


70 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Milloin hampaiden kuuluu olla yhdessä?

Tiesitkö, että hampaat ovat toisiaan vasten vain silloin kun pureskellaan ruokaa? Muutoin kun syödessä, ylä- ja alahampaiden välissä on...

Kielen lepoasento

Jos olet käynyt minun pöydällä purenta- tai VoiceWell-hoidossa, oletkin jo kuullut minun esittävän tämän kysymyksen. Usein se on aika...

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page