top of page

Opettajat ja muut puhetyöläiset: Kurkkaa nämä äänenhuoltovinkit!

Syksy saapuu ja erityisesti opettajilla kesän aikana levännyt ja rentoutunut äänentuottoelimistö voi olla vielä ns. lomamoodissa töihin palatessa. Jos työaamujen rutiineihisi ei ole kuulunut äänihuulia aktivoivat äänenlämmittelyt ja herättelyt, suosittelen ottamaan ne nyt käyttöön. Kurkunpää kiittää lempeästä töihin paluusta! Erityisesti r-kirjaimen päristely kielellä ja huulipäristelyt ovat oivia harjoituksia. Samoin m-äänteen hymistely eri korkeuksilta toimii loistavasti.


Tässä muutamia muita vinkkejä, joita suosittelen pohtimaan omassa työssäsi:


Puhu normaalilla äänellä


Kun puhut, puhu sillä äänellä joka sinulta luonnostaan tulee. Ei korkeammalta tai matalammalta, se vain rasittaa ääntäsi.


Puhu sopivalla voimakkuudella


Mahdollisuuksien mukaan, vältä voimistetun äänen käyttöä. Huutamalla saat vain äänesi nopeasti väsymään ja kuormittumaan.


Huomioi tila ja kuuntelijat. Mene lähemmäksi kuulijoita tai pyydä heitä tulemaan lähemmäs jos se on mahdollista.


Jos vieressäsi on äänekäs laite, siirrä sitä kauemmas tai mene itse kauemmaksi laitteesta puhumaan.


Harkitse äänenvahvistimen käyttöä tarpeen mukaan.


Pienillä jutuilla voi olla iso vaikutus!


Puhu maltillisella nopeudella


Nopea puhe on epäselvää kuunneltavaa kun artikulaatio puuroutuu ja sanojen loppuosat nielaistaan.


Pidä luontevia hengitystaukoja, hörppää vettä välillä ja rauhoita puhetta. Näin ääni ei myöskään väsy yhtä nopeasti ja kuulijat saavat paremmin selvää puheestasi.


Säästä ääntäsi


Kun sinulla on työssäsi tauko, välitunti jne., anna äänesi levätä hetki puhumisen jälkeen ja juo vettä. Taukohuoneessa tai opettajanhuoneessa voi yhtäaikaa olla äänessä monta henkilöä, jolloin on tarve puhua voimakkaammin keskustelun aikana. Entäpä jos olisitkin työpäivän aikana muutaman tauon aikana hiljaa?


Myös esim. flunssan aikana, kun ääni on käheytynyt ja rasittunut, säästä ääntäsi. Kuiskiminen ei ole vaihtoehto, sillä se kuormittaa ääntä vielä enemmän kuin puhe.


Ääni paranee levolla, kuten muukin keho.


Hyvä puheasento seistessä


Seisten puhuessa selkä on suorassa, niska pitkänä ja leuka rentona. Jalat ovat pienessä haara-asennossa, paino molemmilla jaloilla.


Kun puhut, puhu kohtisuoraan yleisölle ilman,että vartalo tai pää kiertyy. Kädet liikkuvat rennosti ja luonnollisesti, turhaa niska-hartiaseudun jännittämistä välttäen.


Sisäilman vaikutus ääneen


Kuiva ja/tai pölyinen sisäilma on kurkunpäälle rasite. Suun ja nielun limakalvot kuivuu, jolloin myös äänihuulet kuivuvat. Tästä syntyy äänentuottamisen ongelmia.


Hyvällä siivouksella sekä ilmankostuttimella voit parantaa sisäilmaa sekä veden juonnilla kostutat limakalvoja jolloin puhekin luistaa paremmin.


Tsemppiä syksyyn! Muistathan, että omatoimisten harjoitusten ja huoltotoimien lisäksi äänentuottoelimistön kireyksiä ja jumitiloja voidaan myös hoitaa ja huoltaa VoiceWell®-hoidon avulla.


23 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Opettele eriyttämään leuan liikkeet kallosta

Pystytkö liikuttamaan leukaasi eteenpäin (alahampaat ylähampaiden etupuolelle) ilman, että pää liikkuu mukana eteenpäin? Entäs taaksepäin? Tai viemään leukaa molemmille sivuille ilman pään liikkeitä?

Kielen lepoasento

Jos olet käynyt minun pöydällä purenta- tai VoiceWell-hoidossa, oletkin jo kuullut minun esittävän tämän kysymyksen. Usein se on aika hankala kysymys ja "kotiläksyksi" annankin havainnointitehtävän; M

Ongelmia nielemisessä?

Onko sinulla tullut sellaista tunnetta jossain vaiheessa, että vaikka kuinka yrität nielaista esimerkiksi ruokailun yhteydessä niin se ei onnistu tai se tuntuu todella hankalalta? Se voi myös säikäytt

bottom of page