top of page

Onko väliä hengitätkö nenän vai suun kautta?

Tässä tällä erää viimeisessä hengitystä käsittelevässä postauksessa, mietitään mitä hyötyjä nenän kautta hengittämisellä on verrattuna suuhengitykseen. Ja todellakin, sillä on väliä kumpaa kautta ilmanvaihto tapahtuu.


Nenähengityksen hyötyjä:


- Nenä toimii lämmitysjärjestelmänä. Esimerkiksi talvella kylmä pakkasilma lämpenee lähes ruumiinlämpöiseksi nenän "lämmitysjärjestelmän" kautta tullessaan, mikä on tietysti kiva asia meidän keuhkoille. Suun kautta hengittäessä ilma on huomattavasti kylmempää mennessään keuhkoihin, joka taas ei ole niin kiva asia vaan hengitysteitä ärsyttävä asia.


- Nenä ilmansuodattimena. Nenässä olevien karvojen tarkoitus on siepata ilmasta epäpuhtauksia, jotta ne eivät päätyisi hengitysteihin. Ne tulevat ulos esim. aivastamalla tai niistämällä. Tai sitten nielaisemme epäpuhtaudet ja vatsahapot huolehtivat epäpuhtauksien tuhoamisesta. Tätä puhdistusmekanismia ei tapahdu yhtä tehokkaasti jos sisäänhengitettävä ilma menee suoraan suun kautta keuhkoihin. Näin myös virukset ja bakteerit pääsevät helpommin elimistöömme ja aiheuttamaan sairastumista.


- Suun kuivumisen väheneminen. Sanomattakin selvää, että kun suu on kiinni, suun ja nielun limakalvot eivät kuivu ja syljeneritys lisääntyy. Tämä taas on hyvä juttu hammasterveyttä ajatellen.


- Kielen ohjautuminen lepoasentoon. Nenän kautta hengittäessä kieli imeytyy kitalakea vasten mahdollistaen nenähengityksen. Kielen luonnollinen lepoasento on vasten kitalakea. Suuhengityksessä kieli on usein alahampaiden kanssa samalla tasolla. Tämä luo jännitystä ja kireyttä leukaan sekä suunpohjaan. Kielen lepoasento on myös tärkeä pikkulapsilla! Kielen asento nimittäin muovaa hampaiden ja kasvojen luuston kehitystä.


- Liikahengityksen väheneminen. Emme tarvitse isoa ja suurta hengitystä normaalitoiminnoissamme, joka tapahtuu suun kautta hengittäessä. Toki esimerkiksi urheilusuorituksen aikana otamme avuksi suuhengityksen, mutta normaalissa lepotilassa nenän kautta hengittäminen vähentää liikahengitystä, sillä sitä kautta ei kulje yhtä suurta ilmamäärää kuin suun kautta.


Mm. näitä edellä mainittuja hyötyjä saat, kun siirryt nenähengitykseen. Huomioi, että nenä tukkeutuu ja tuntuu aina tukkoiselta jos sitä ei käytä. Siksi voi tuntua siltä, että se on vaikeaa ja ei saa happea. Nenän tärkeä tuuletus, kosteutus ja puhdistus tapahtuu vain kun käytät sitä sisään- ja uloshengitykseen.


Kokeile ja ylläty! ;)

24 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kuinka normaali hengitys toimii?

Hengitystä käsittelevä sarja osa 1. Harvemmin ehkä tulee mietittyä miten sitä hengittää. Ehkäpä siksi, että hengitys on meille...

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page