Hengitystä käsittelevä sarja osa 2
Mm. näistä seuraavista asioista tunnistat epäedullisen hengityksen:
1. Lepohengitys on nopeatempoista ja tihentynyttä.
2. Hengitystä pidätetään tai hengityksen virtaus katkaistaan lihasjännityksen avulla.
3. Jännitetään ylävartalon lihaksia; kannatellaan rintakehän yläosaa jatkuvasti (=olkapäät korvissa) sisäänhengityksessä. Toinen paikka on vatsan alue, jolloin vatsalihaksia jännitetään jatkuvasti ja vedetään vatsaa sisään ikään kuin haluaisi näyttää pienemmältä. Näin vatsalihaksisto jäykistyy eikä hengitykselle jää tilaa. Pallea ei mahdu laajentumaan täyteen mittaan, jolloin hengitys jää vajaaksi.
4. Huokaillaan, haukotellaan tai niellään ilmaa, johon liittyy usein röyhtäily.
5. Selkärangan pieni, myötäävä sisään- ja uloshengityksen mukana tapahtuva joustoliike puuttuu, mikä edistää selän jäykistymistä.
Mikä laukaisee epäedullisen hengityksen?
Toivon, että et ajattele tätä aihetta jonain hörhöilynä tai joka kuuluu vain jonnekin jooga- tai pilatestunnille. Jos olet ikinä kärsinyt selän, niskan ja rintakehän kireydestä, niin suosittelen sinua tarkkailemaan hengitystäsi. Viime tekstissä kerroin kuinka normaali hengitystapahtuma toimii. Voit lukea sen tästä: https://www.hierojajennaahonen.com/post/kuinka-normaali-hengitys-toimii
Voi olla, että kaksi vuotta kestänyt maskiaika on huomaamatta muuttanut hengitystapaasi nenähengityksestä suuhengittämiseksi. Maskin kanssa on voinut olla hankala hengittää ja suun kautta henkeä vetäminen on tuntunut helpommalta. Lisäksi leuan avulla yritetty työntää maskia kauemmas kasvoista. Siinäpä varsinainen noidankehä, jonka vaikutukset ulottuvat koko kehoon.
Toki myös sairaudet ja vammautumiset voi aiheuttaa ongelmia hengitykseen. Sairauksista yleisimpänä flunssa, jossa nenä menee tukkoon ja täytyy hönkiä suun kautta.
Kaikki mitä ympärilläsi tapahtuu, vaikuttaa hengitykseesi. Tunnetilat ahdistuksesta vihaan, ilosta suruun jne. muovaavat aina hengitystä. Jokaisen kannattaa opetella tuntemaan oma hengitystapansa ja siihen vaikuttavat asiat. Jos tuntuu että tarvitset apua hengityksen hoidossa, lämpimästi tervetuloa vastaanotolleni. Autan sinua mielelläni.
Seuraavassa ja tällä erää viimeisessä hengitystä käsittelevässä osassa pohditaan nenähengityksen ja suuhengityksen eroja ja hyötyjä.
Lähde: Martin Minna, Hengitys virtaa, Kirjapaja 2016
Comments